09 augusti 10:50, Stöld, Sundsvall

Katalysatorstöld samt försök i Sundsvall.

Under natten och tidig måndagsmorgon har en katalysatorstöld samt försök till katalysatorstöld i Sundsvall kommit till polisens kännedom.

Ett försök skedde under natten i Granlo och ytterligare ett försök skedde under morgonen på Södra Alnö. Under natten skedde också en fullbordad katalysatorstöld på Södra Alnö. Brottsplatsundersökning ska utföras. 

Tips för att försvåra för tjuven:
Ett tips är att parkera bilen i ett garage eller på ett upplyst ställe.
Ett annat råd är att installera ett lutningslarm. Eftersom bilens ena sida höjs upp med en domkraft aktiveras då detta larm. Det kan skrämma tjuven samt tillkalla uppmärksamhet.
Ett tredje tips är att montera ett skydd (CatLoc) över katalysatorn i syfte att försvåra och förlänga tiden som en gärningsperson måste tillbringa under bilen. Detta gör att chansen att gärningspersonen blir upptäckt ökar avsevärt.
Om du säljer en bil, även om den är av mindre värde; säkerställ att ägarbytet registreras.


Tipsa Polisen:
Via videomaterial från tidigare brott i andra delar av landet framgår det att 30 sekunder kan vara nog för tre personer att tillgripa en katalysator från en bil. På grund av det snabba tillvägagångssättet behöver polisen allmänhetens hjälp. Brottet kan ske mitt på ljusa dagen och se ut som att någon bara mekar med sin bil. Var uppmärksam och kontakta polisen.

Ring 112 vid pågående brott eller ring 114 14 om du observerat något.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.