02 december 21:45, Åldringsbrott, Stockholms län

Försök och fullbordade brott mot äldre brottsoffer boende i kommunerna: Järfälla, Nacka och Solna.

En polisanmälan kan göras på flera sätt och den behöver inte göras samma dag som brottet begicks. I de här tre ärendena har polis varit hemma hos brottsoffren.

Okänd gärningsperson ringde till brottsoffret, en 96-årig kvinna, boende i Järfälla kommun. Mannen som ringde hade ställt frågor om ett lån som han påstod att brottsoffret hade ansökt om lån. Mannen avslutade samtalet när kvinnan berättade att hennes son skötte hennes bankärenden.

I Nacka kommun blev en 97-årig kvinna uppringd av en okänd gärningsperson som utgav sig komma från ett försäkringsbolag. Han påstod att hon hade tagit ett banklån och på grund av detta behövde han få tillgång till hennes uttagskort. Hon förmåddes att lägga det i ett kuvert som en person kom hem och hämtade.  

Brottsoffret, en 92-åriog man,  i Solna kommun blev uppringd av en man som uppgav att han kom från ett försäkringsbolag. Han informerade att någon hade tagit ett lån i brottsoffrets namn och att en arbetskamrat skulle komma hem till brottsoffret för att hämta hans bankuppgifter. Brottsoffret avslutade samtalet men blev en stund senare uppringd av samma person igen. Mannen berättade vid det andra samtalet att han hade uppgifter om att en okänd person hade tagit ut pengar från brottsoffrets konto. Mannen informerade att en arbetskamrat var på väg hem till brottsoffret för att få ta del av hans bankuppgifter. När mannen förstod att brottsoffret inte trodde på honom avslutades samtalet.

 

Polisen ger tips för att undvika att du ska drabbas. Sprid budskapet till alla du bryr dig om

Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.

Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.