21 december 18:34, Försvunnen person, Örebro

En 83-årig man saknas efter att vid 13-tiden med spark åkt ut på Hjälmaren för att fiska.

Polis och räddningstjänst larmades kl 18:34 om att mannen vid 13-tiden lämnade Biskopsvrak, öster om Stora Mellösa, för att fiska men att han nu inte kommit åter och gick heller inte att nå på telefon.

Under sökarbetet framkom det att de initiala tidsuppgifterna varit felaktiga. Vid kontroll med telefonoperatören visade det sig att sista uppkopplingen från mannens telefon är kl 12:42. Han hade kl 12:30 samtalat med en anhörig och då sagt att han skulle stanna kvar en stund till på sjön. Han hade således påbörjat fisketuren före kl 13 som initialt angavs som startid.

Mannen är enligt uppgift van att vistas på sjön vintertid där han brukade fiska.

Kommunal räddningstjänst inleddes för att söka efter mannen som befarades ha råkat ut för olycka eller sjukdom. Räddningstjänstens resurser har förutom räddningsledning bl.a. bestått i svävare och UAS vilket är en s.k. drönare.

Svenska sjöräddningssällskapet har bistått i räddningsarbetet med en svävare från Vinön och en svävare från Motala. Förutom detta har en polishelikopter med värmekamera deltagit i sökandet.

Polisen har under räddningsarbetet jobbat med informationsinhämtning.

Sökarbetet har försvårats genom mörker och genom att isen inom sökområdet på Hjälmaren varit opålitlig. Det har varit alltför riskfyllt att ge sig ut på isen annat än med svävare.

Den kommunala räddningstjänsten avslutades kl 21:50 eftersom mannen inte anträffats inom sökområdet.

En anmälan om försvunnen person har upprättats av polisen och har genom detta övertagit ansvaret för sökandet efter mannen som fortfarande kl 23:30 saknas.

Anhöriga har underrättats om de faktiska omständigheterna.

 

 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.