22 december 19:24, Bedrägeri, Jönköping

Ännu en äldre kvinna lurad på pengar via telefon.

16.38 Polisen kontaktades om ett bedrägeri mot en kvinna i 75-årsåldern i Jönköping. Hon hade fått samtal från någon som påstod sig ringa från Klarna, som sade att hon hade en obetald faktura. Kvinnan svarade att hon inte alls hade beställt något som inte var betalt. Personen från ”Klarna” kopplade då samtalet till ”bankens säkerhetsavdelning” och en annan person sade då att hon hade blivit utsatt för bedrägeri.

Denne person lurade sedan kvinnan att gå in på Swish och ange sitt bank-id två gånger ”för att kontrollera hur bedrägeriet gått till”. Senare upptäckte den drabbade kvinnan att allt var en bluff. Sammanlagt lurades kvinnan på 30 000 kronor. Polisen har skrivit en anmälan om bedrägeri.

Bedragare använder olika metoder och argument, men gemensamt är att försöka få den drabbade att logga in med sitt bank-id. Polisens uppmaning är att aldrig logga in med bankdosa eller sitt bank-id på någon annans uppmaning, hur trovärdigt omständigheterna än låter. Om man vill göra ett bankärende över telefon ska man alltid själv ringa banken på ett nummer som man känner till sedan tidigare.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.