08 december 23:02, Åldringsbrott, Botkyrka

Okända gärningspersoner har vilselett två äldre brottsoffer och förmått dessa att lämna ifrån sig sina uttagskort med tillhörande kod.

De två kvinnliga brottsoffren är 92 respektive 89 år. Båda blev uppringda under kvällen av personer som berättade att de arbetade på en bank. 

I det ena fallet berättade den som ringde att någon försökte komma åt kvinnans pengar men att det gick att förhindra om hon lämnade sitt uttagskort med tillhörande kod till den arbetskamrat som var på väg hem till kvinnan. 

I det andra fallet berättade den som ringde att hon jobbade med banksäkerhet och uppmanade kvinnan att lämna ifrån sig sitt uttagskort med tillhörande kod till den arbetskamrat som var på väg hem till kvinnan.  

Polisen var under kvällen den 8 december hemma hos de två kvinnorna och tagit uppgifter för anmälan angående bedrägeri i båda fallen.

Polisen ger tips för att undvika att du ska drabbas. Sprid budskapet till alla du bryr dig om

Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.

Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.