09 december 21:56, Bedrägeri, Nyköping

Äldre par lurade på 260 000 kronor.

16.10 Polisen fick samtal om ett bedrägeri mot ett par i 80-85-årsåldern i Nyköping. En person hade ringt och utgett sig för att vara från Svea Inkasso, och att de hade en obetald räkning på en mobiltelefon. Personen hade sedan ”kopplat över” samtalet till ”Nordeas säkerhetsavdelning” och sedan förmått den äldre kvinnan att trycka in sina koder i bankdosan. Samtalet ska ha pågått i en och en halv timme.

Senare upptäckte paret att det hade försvunnit 260 000 kronor från deras konto. Polisen har upprättat en anmälan om grovt bedrägeri.

Polisens uppmaning till alla är att prata med sina äldre anhöriga, som framför allt blir utsatta för denna typ av bedrägerier, att aldrig följa instruktioner om att logga in på sin bankdosa eller bank-id från någon som ringer och utger sig för att representera en bank eller annan verksamhet.

Lägg på luren och ring banken på ett telefonnummer som du själv känner till, för att kontrollera saken. Ring också polisen och gör en anmälan.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.