05 februari 07:15, Sammanfattning natt, Östergötlands län

God morgon! Dagens presstalespersoner är Angelica Israelsson Silfver och Dennis Johansson Strömberg. Till kvällen kommer Björn Öberg.

Polisens regionledningscentral har under natten hanterat 41 ärenden som rör Östergötlands län. Ingen har gripits. Tre personer har omhändertagits för fylleri eller påverkan av narkotika.

Vid 01-tiden rapporterade en polispatrull till ledningscentralen att de hade fått tag i fem män som alla misstänktes för köp av sexuell tjänst. Detta hade hänt i centrala Linköping. Männen är i 65-årsåldern, 45-årsåldern, 30-årsåldern, 25-årsåldern och 20-årsåldern. Polisen höll förhör, tog uppgifter för en anmälan och dokumenterade omständigheterna. De två kvinnorna, i 25-årsåldern, som männen köpt sex av är att betrakta som vittnen.
Det är inte straffbart att sälja sexuella tjänster i Sverige men all form av köp eller försök till köp är olagliga. Förbudet innebär att det är olagligt att mot ersättning skaffa sig en tillfällig sexuell förbindelse. Straffet är böter eller fängelse i högst ett år. I de flesta av fallen erkänner den misstänkte på plats och tilldelas då ett strafföreläggande.

Utöver detta har polisen haft ärenden om trafikbrott, två viltolyckor utan personskador samt diverse kontroller på eget initiativ eller efter larm från allmänheten som inte har lett till något allvarligt.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.