Uppdaterad 20 januari 21:21

19 januari 14:01, Försvunnen person, Mjölby

UPPDATERING: Abdilahi är anträffad.

UPPDATERING ONSDAG:

Under onsdagskvällen den 20 januari tog polisen emot ett samtal gällande den försvunna Abdilahi. Personal på en statlig myndighet i Norge hade sett bilder på den försvunna 16-åringen och berättade att de trodde att han fanns där.
Familjen har underrättats om detta och har genom foton kunnat bekräfta att det är Abdilahi. Han är vid till synes god hälsa.

Med hänsyn till Abdilahi, hans familj och den pågående utredningen kommer inga mer detaljer att lämnas i nuläget.

Polisen är tacksam för engagemang och de tips som har lämnats.

-

Den 29 december upprättades en anmälan om försvunnen person efter att anhöriga saknade 16-åriga Abdilahi från Mjölby. Polisen önskar allmänhetens hjälp i sökandet efter honom. Han äter medicin som han inte verkar ha tagit på flera veckor.

Det har nu beslutats att inleda en förundersökning med brottsrubriceringen människorov. Det har inte framkommit något konkret i utredningen som tyder på att han utsatts för brott men omständigheterna kring hans försvinnande gör att polisen behöver utreda den risken närmare.

Abdilahi, som även kallas Abdi, sågs senast i Mjölby där han bor. Han är 188 cm lång och har normal kroppsbyggnad. Han har svart kort hår. Han bär oftast glasögon. När han försvann var han troligen klädd i en mörkblå vinterjacka och en senapsgul mössa. Han kan ha burit på en svart träningsväska av märket Adidas. Bild på Abdilahi finns i länken nedan.

Polisen har försökt att spåra Abdilahi genom hans mobiltelefon och hans kontokort. Hans kontokort användes på Borlänge centralstation den 27/12 klockan 21:30 och 21:57 på kvällen.

Efter att ha genomfört en positionering på hans mobiltelefon framkom att den senast var påslagen den 28/12 klockan 08:40. Mobiltelefonen kopplade då upp på en mast i orten Linneryd i Småland.

Det har kommit fram uppgifter om att personer kan ha sett Abdilahi på Stockholms centralstation under dagarna 30/12-1/1. Dessa uppgifter har ännu inte bekräftats men polisen har begärt ut film från övervakningskameror.

Polisen söker efter Abdilahi på olika sätt, främst genom att leta efter digitala spår. Då han verkar ha rört sig runt om i Sverige bedöms  det inte vara möjligt att påbörja ett sökande i ett specifikt sökområde. Polisen är därför mycket angelägen om att ta emot tips från personer som har sett Abdilahi eller på annat sett har uppgifter att lämna om försvinnandet.

Kontakta polisen via 114 14 eller kom in till en polisstation för att lämna dina uppgifter.

Texten kommer att uppdateras när mer information finns att lämna.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.