27 januari 13:20, Bedrägeri, Jönköping

Kvinna i 85-årsåldern lurad av corona-bedragare.

Polisen har kontaktats om ett bedrägeri i Jönköpings kommun under tisdagskvällen. En kvinna i 85-årsåldern hade blivit uppringd av en okänd man som utgav sig för att ringa från Region Jönköping. Han hade frågat om kvinnan fått något brev om vaccinering mot corona, vilket hon inte hade fått. Mannen ville sedan ställa frågor, men först skulle kvinnan identifiera sig och hon uppmanades att sätta in sitt bankkort i bankdosan och slå sin kod.

Kvinnan upptäckte senare att det hade försvunnit 20 000 kronor från hennes konto.

Polisen har tagit upp en anmälan och inlett en förundersökning om bedrägeri.

Polisen uppmanar alla att aldrig logga in på sin bank på någon annans uppmaning. De som har äldre anhöriga bör prata med dem om detta. Det finns fler sätt att skydda sig mot telefonbedrägerier:

- Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.
- Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
- Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
- Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.