17 juli 15:43, Åldringsbrott, Göteborg

Systematiska åldringsbrott mot Polsktalande äldre människor

Polisen i region Väst ser ett ökande antal begrägerier mot äldre Polsktalande människor som blir uppringda av lansdmän som utger sig för att vara Svenska poliser.

Man vilseleder och förmår människor att lämna ut sina värdesaker till dessa "poliser". Man lyckas enbart i få fall, men man gör försök i stor skala vilket gör att man ändå lyckas i några få fall.

Denna brottsvåg har förekommit tidigare och upphört, men det verkar som att det kommer en andra våg i detta nu. Denna våg startade i region Syd och har nu spridit sig till oss i Väst och till övriga landet.

Det finns anledning att tro att Polsktalande pensionärer kommer att bli fortsatt  uppringda systematiskt.

Polismyndigheten vill därför vara tydliga med följande:

Man kan bli uppringd av polis, men aldrig i syfte att lämna ut gods på detta sätt. Det är aldrig fel att be att få kontrollringa, dvs att ringa tillbaka till den specifika polisen som man blir uppringd av via polisens växel.

(Det går även att kontrollringa till andra myndigheter och banker om det skulle vara aktuellt)

Oavsett om polisen man talar med är civil eller i uniform så begär legitimation om man är det minsta tveksam.

Om man förstår att man har blivit utsatt för ett bedrägeri eller försök därtill, ring polisn utan dröjsmål.

Polisen arbetar akrivt med dessa ärenden i flera regioner. Några ingripanden har gjorts, dock inte tillräckligt många för att slå ut verksamheten.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.