30 juli 10:41, Åldringsbrott, Östergötlands län

Polisen varnar äldre för bedrägeriförsök och stölder.

Två åldringsbrott med liknande tillvägagångssätt skedde under kort tid i Skänninge under gårdagskvällen den 29 julit, vid 20-tiden. Polisen befarar att dessa brott kan fortsätta, i Skänninge eller på andra platser.

Tillvägagångssättet beskrivs som följande: Okänd person har ringt till målsägaren och upplyst om att brandvarnare ska bytas i målsägarens lägenhet. Kort därpå har det ringt på dörren och utanför har det stått två yngre kvinnor som uppgivit att de ska byta brandvarnare i lägenheten.

Byte av brandvarnare sker, varpå kvinnorna velat få betalt.

Betalning önskas genom att målsägaren betalar med kontokort då gärningspersonerna uppvisat en dosa, lik en bankdosa som de hållit fram och där målsägaren ombedes slå in sin kod inför ögonen på gärningspersonerna. Kort därpå har kvinnorna försvunnit från platsen.

Bankkort, och i ett fall har även kontanter visat sig vara stulet. Kort därefter så har det upptäckts att målsägarnas konto blivit tömda på pengar.

Signalement:

Två kvinnor ca 20 årsåldern, ca 165 cm långa.Den ena hade mörkt rakt hår som slutade strax nedanför öronen (page) och den andra kvinnan hade mörkt hår uppsatt i tofs. Båda var smala.

De var iklädda någon form av arbetsbyxa, mörkblå och ljusare blå skjorta.

Kontakta polisen på  114 14 vid eventuella tips eller iakttagelser!

 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.