15 juni 20:01, Bedrägeri, Eskilstuna

Kvinna i 95-årsåldern utsatt för bedrägeri.

16.43 Polisen larmades till Årby där en kvinna i 95-årsåldern precis hade blivit lurad att lämna ut sitt bankkort och sin kod till en man som utgav sig för att komma från en bank.

Polisen har hållit förhör med kvinnan. Den misstänkte mannen hade först ringt på hos en granne med samma efternamn, men sagt att han hade gått fel.

Grannen kontrollerade sedan om mannen hade fortsatt till den äldre damen, och när grannen ringde på dörren så sprang den misstänkte mannen sin väg. Kvinnan lyckades spärra bankkortet innan några pengar hade försvunnit. Polisen har i nuläget ingen misstänkt.

Bedragare använder olika metoder och kan utge sig för att vara från polisen, en bank, ett telefoniföretag eller något helt annat. Målet är att komma över bankkort och kod eller att förmå den drabbade, ofta en äldre person, att logga in på sin bankdosa eller sitt bank-id.

Man ska aldrig lämna ut sina personliga bankuppgifter eller logga in på sin bank på någon annans uppmaning. Avsluta samtalet, släpp inte in en okänd person innanför dörren som inte kan legitimera sig, och ring polisen på 114 14, eller på 112 om bedrägeriet precis har skett.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.