15 juni 22:04, Åldringsbrott, Aneby

Man i 85-årsåldern utsatt för bedrägeri.

20.08 Polisen fick samtal om att en man i 85-årsåldern i Aneby hade lurats att ge sitt bankkort och kod till en man som utgav sig för att ringa från Telia.

Mannen erbjöd den äldre mannen en gratis telefon eftersom att han hade varit kunde så länge. Samtidigt hade en annan man ringt på dörren i samma ärende och bad om 20 kronor i fraktkostnad i förväg. Den äldre mannen lurades i samband med detta att ge sina bankuppgifter.

Polisen har sökt efter mannen som ringde på, men utan framgång. Polisen har också hållit förhör och tagit uppgifter för en anmälan om bedrägeri. Det är i nuläget oklart om några pengar har dragits från den äldre mannens kort. En granne hjälpte honom att spärra kortet 15-20 minuter efter bedrägeriet.

Bedragare använder olika metoder och kan utge sig för att vara från polisen, en bank, ett telefoniföretag eller något helt annat. Målet är att komma över bankkort och kod eller att förmå den drabbade, ofta en äldre person, att logga in på sin bankdosa eller sitt bank-id.
Man ska aldrig lämna ut sina personliga bankuppgifter eller logga in på sin bank på någon annans uppmaning. Avsluta samtalet och ring polisen på 114 14, eller på 112 om det precis har skett.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.