28 juni 21:03, Bedrägeri, Jönköping

Äldre kvinna i Jönköping utsatt för bedrägeri.

19:25 Polis fick vetskap om att en kvinna i Jönköping hade blivit utsatt för ett bedrägeri tidigare under måndagen. Kvinnan, som är i 95-årsåldern, blev uppringd av en person som berättade att denne arbetade på en säkerhetsavdelning för en bank.

Senare fick kvinnan besök av en person som sa att denne arbetade på banken. Personen sa att denne skulle byta ut kvinnans bankkort och i samband med detta har ungefär 15 000 kronor försvunnit från kvinnans konto.

En polispatrull har varit hemma hos kvinnan och hållit förhör med henne. En anmälan gällande bedrägeri kommer att skrivas.

Så kan du skydda dig mot bedrägerier om någon besöker dig i ditt hem:

Om du får besök från någon som utger sig för att komma från ett företag, en bostadsvärd, hemtjänsten eller liknande är det viktigt att du kontrollerar deras legitimation innan du släpper in personen. Det ska vara en legitimation som är utställd på aktuellt företag och där namn och foto finns med. 

För att vara helt säker kan du själv ringa det företag eller liknande som personen uppger att man kommer ifrån. Låt personen vänta kvar utanför dörren, som du stänger och låser, medan du tar reda på ett telefonnummer till aktuellt företag.

Så kan du skydda dig mot telefonbedrägerier:

Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.