03 juni 12:14, Trafikkontroll, Luleå

Resultat från en trafikinsats i Luleå under onsdagen.

Under onsdagen hade polisen i Luleå en insats för att övervaka trafiken med inriktning mot a-traktorer och liknande fordon. Både trafikpoliser och poliser från ingripandeverksamheten deltog.

Polisens arbete med trafiken handlar övergripande om att upprätthålla ordning och säkerhet på vägarna. Visionen för trafiksäkerhetsarbetet är att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken.

Att fokus låg på a-traktorer och mopeder under gårdagen beror på att allmänhet uppmärksammat polisen på att en viss problematik upplevs kring unga och unga vuxnas trafiksäkerhet och beteende.

Polisens ambition är att skapa en ökad trafikmedvetenhet och ett ökat säkerhetstänk hos unga. Det sker bland annat genom att kontrollera skicket på fordon som körs samt informera och förklara vikten av att köra fordon i gott skick på ett trafiksäkert sätt.

Patrullerna som arbetade under insatsen konstaterar att de allra flesta de kommer i kontakt med har ett bra bemötande och är trevliga. Dessutom visar de förståelse för att polisen utför den här typen av arbete.

 

Resultatet av kontrollerna blev följande:

17 stycken a-traktorer kontrollerades

16 stycken mopeder kontrollerades. En av mopederna fick trimdelar tagna i beslag. (7 mopeder undvek kontrollen)

13 stycken personbilar kontrollerades

14 flygande inspektioner av olika fordon utfördes

5 rapporterades för olovlig körning samt 1 grov olovlig körning och 1 tillåtande av olovlig körning

2 ärenden gällande drograttfylleri, förarna som misstänks är över 18 år

14 ordningsböter utfärdades gällande bland annat hastighetsöverträdelse, att inte hjälm användes, att registreringsskylt saknades

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.