Med anledning av tidigare problem med utskrifter kan försändelser från Polismyndigheten bli fördröjda.

12 maj 21:06, Övrigt, Norrköping

Låt inte någon okänd provköra din motorcykel.

Polisen har den senaste tiden fått in minst tre anmälningar med liknande tillvägagångssätt och nu vill vi varna dig som tänker sälja din motorcykel, eller annat motorfordon, för att minska risken för att flera ska drabbas.

Dessa stöldärenden har flera gemensamma nämnare. I alla tre fallen har de drabbade annonserat ut en motorcykel på en av Sveriges största handelsplatser på nätet.

En köpare har då hört av sig och säljaren och köparen har stämt träff på olika ställen i Norrköping. Köparen, som har sagt sig ha samma namn vid alla tre tillfällen, har då bett att få provköra motorcykeln. Det har han fått i dessa fall och sen dess har varken han eller motorcykeln synts till.

Dessa händelser har i ett fall rubricerats som rån och i två av fallen är brottsrubriceringen tillgrepp av fortskaffningsmedel. Förundersökning har inletts i alla tre fallen och motorcyklarna är efterlysta.

Polisens råd till den som tänker annonsera ut sitt motorfordon för försäljning är att aldrig låta en okänd person åka iväg ensam för en provkörning.

I första hand ska man kontrollera identiteten på köparen. Om fordonet som ska provköras är körkortspliktigt bör man kontrollera behörigheten och det kan vara lämpligt att fotografera körkortet, eller id-handlingen.

Om det är möjligt/lämpligt ska man också som fordonsägare åka med under provkörningen. (Detta kan vara olämpligt när det gäller motorcyklar men med lite fantasi kanske det går att lösa på annat sätt exv. på ett inhägnat område)

 

 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.