Uppdaterad 15 maj 16:57

15 maj 11:00, Polisinsats/kommendering, Västra Götalands län

Särskild händelse med anledning av en demonstration i Göteborg under dagen.

Vi följer händelseutvecklingen gällande konflikten mellan Israel och Palestina. Vi har redan sett en del opinionsyttringar i olika delar av polisregion Väst. Inför helgen har vi gått upp i en så kallad särskild händelse. Detta för att ytterligare kunna följa utvecklingen och i mån av behov tillsätta resurser.

I nuläget har vi fått kännedom om en manifestation under lördagen. Det är en icke-tillståndsgiven bil- och cykelkortege, som bland annat kommer gå genom centrala Göteborg.

Vi värnar demonstrations- och yttrandefriheten. Samtidigt har vi en rådande pandemi och behöver hantera eventuella opinionsyttringar mot bakgrund av både pandemilagen och ordningslagen.  Vi gör hela tiden taktiska övervägande för varje given situation. Övergripande jobbar vi mycket med dialog och kommunikation i samband med olika typer av opinionsyttringar. I den mån vi kan försöker vi också ha en dialog med eventuella arrangörer innan.

Det finns inget i nuläget som tyder på att det skulle uppstå våldsamheter eller konfrontationer i samband med helgens manifestation.

Vid frågor angående insatsen ring: 010 - 565 2928 med början kl. 12:30

Uppdatering kl. 17:00

Insatsen börjar gå mot sitt slut och allt har förlöpt utan några större ordningsstörningar. De allmänna sammankomster som har varit har upplösts och deltagare har skingrat sig på polisens uppmaningar i god anda. En person är omhändertagen inne i Nordstan i samband med en upplösning av en allmän sammankomst samt 2 personer är avvisade från Centralstationen enligt Polislagen §13. 

Funktionen kommer stängas ner kl. 17:30, tack för idag.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.