Med anledning av tidigare problem med utskrifter kan försändelser från Polismyndigheten bli fördröjda.

17 maj 20:42, Ordningslagen, Linköping

Många personer samlades i centrala Linköping.

17:50 Polisen fick samtal om att flera personer samlats på Stora torget i Linköping. Enligt inringaren skulle det röra sig om fler än åtta personer som hade samlats för att yttra sina åsikter. Personerna hade samlats för att för att yttra sina åsikter gällande konflikten mellan Israel och Palestina.

17:58 Första polispatrull är på plats för att kontrollera situationen och åsiktsyttringen. Polisen värnar om demonstrations- och yttrandefriheten. Samtidigt har vi en rådande pandemi och behöver hantera eventuella opinionsyttringar mot bakgrund av både pandemilagen och ordningslagen. Flera polispatruller beordrades till Stora torget.

Personerna ska sedan ha rört sig runt till fots i centrala Linköping under en längre tid. Polispatrullerna försökte prata med de inblandade för att informera om att de behövde lämna platsen. En person blev avlägsnad från platsen.

Vid 20:20-tiden var läget lugnt. Personerna som deltog i åsiktsyttringen hade skingrats från platsen. Flera polispatruller lämnade centrala Linköping. Exakt hur många som deltagit i åsiktsyttringen är inte fastställt för polisens presstjänst men det ska röra sig om minst 100 personer vid vissa tillfällen.

En anmälan gällande brott mot ordningslagen kommer att skrivas.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.