29 mars 14:09, Bedrägeri, Västmanlands län

Flera bedrägerianmälningar kopplade till så kallade rosförsäljare i polisregion Mitt.

Under hösten 2020 rörde sig personer som uppgav att de sålde rosor till förmån för välgörenhetsorganisationer eller trossamfund i polisregion Mitt.

I helgen 27-28 mars 2021, har flera bedrägerianmälningar gjorts i Heby kommun kopplade till rosförsäljare. Anmälningar har även gjorts i Håbo kommun där även en anmälan upprättades gällande hemfridsbrott eftersom att en rosförsäljare ska ha försökt att tränga sig in hos en äldre person.

Rosförsäljarna riktar ofta in sig på äldre personer. De knackar på hos personerna, upplevs ofta påträngande och vill att personerna ska skänka pengar till välgörenhetsorganisationer eller trossamfund. I bland vill de att personerna ska köpa dyra rosor. När personerna sedan betalar med till exempel en 500-kronorssedel och vill ha växel tillbaka lämnar rosförsäljarna platsen.

Polisen misstänker att rosförsäljarna kommer att röra sig på flera platser i polisregion Mitt.

Det är viktigt att vara uppmärksam om en person knackar på hos dig och vill sälja dyra rosor eller ber om bidrag till en välgörenhetsorganisation eller trossamfund. Var kritisk mot okända besökare och begär legitimation. Det går alltid att ringa och kontrollera med den organisation personen säger sig komma från.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.