Med anledning av tidigare problem med utskrifter kan försändelser från Polismyndigheten bli fördröjda.

Uppdaterad 03 mars 23:39

03 mars 15:33, Polisinsats/kommendering, Vetlanda

Pågående polisinsats i Vetlanda.

14.54 polisens regionledningscentral fick ett flertal telefonsamtal från Vetlanda. Inringarna berättade om att flera personer skulle ha blivit angripna med ett tillhygge bland annat på eller i närheten av Bangårdsgatan.

15.10 den första av ett flertal polispatrull är framme i det aktuella området i Vetlanda.

15.13 en misstänkt person är gripen av polisen och den ingripande polispatrullen har i samband med gripandet avlossat sitt tjänstevapen. Den gripne är skadad men skadeläget är oklart. Hen är förd till sjukhus med ambulans.

15.22 polisen har inlett en förundersökning om försök till mord.

15.30 läget just nu är att fyra personer ska ha blivit angripna med ett tillhygge.

15.53 trafikverket har på begäran av polisen beslutat om tågstopp innebärande att inga tåg kommer att trafikera Vetlanda under den närmaste tiden.

Polisen vill uppmana allmänheten i Vetlanda att ta kontakt med poliser på plats och berätta vad man kan ha gjort för iakttagelser. Det kan vara att stor vikt för utredningen av händelsen.

16.17 polisen arbetar nu i Vetlanda med ett 15-tal polispatruller och ytterligare resurser är på väg, exempelvis kriminaltekniker. Polisen vädjar till allmänheten att respektera avspärrningar och andra direktiv som kan komma att lämnas av polisen i Vetlanda.

Polisen arbetar nu i huvudsak med att hålla förhör med inblandade personer och att säkra bevisning i olika former.

16.27 den person som har gripits av polisen är en man i 20-årsåldern. Hans skadeläge är fortfarande oklart, men han vårdas på sjukhus och bevakas av polis.

Polisen vill betona att förundersökningen gäller försök till mord. Det finns för närvarande inga misstankar om terrorbrott.

16.31 polisen arbetar intensivt med utredningsarbetet och just nu har polisen fått kontakt med sju personer som är drabbade på olika sätt av händelsen. Det finns inga närmare uppgifter om skadeläget på de drabbade, men det finns inga uppgifter om att någon ska ha avlidit.

Tågtrafiken kan nu trafikera Vetlanda i begränsad omfattning på ett spår.

16.45 parallellt med utredningen om försök till mord pågår även en utredning av polisens agerande i samband med gripandet. Gripandeplatsen är avspärrad och utredningen av polisens agerande utreds av en åklagare vid särskilda åklagarkammaren. Med anledning av denna utredning kommer polisen inte att kommentera närmare om gripandet och varför polisen har avlossat verkanseld.

17.15 polisen har nu fått kontakt med åtta drabbade personer i händelsen. Skadeläget är oklart för polisen men kommer senare att kommuniceras av Region Jönköping.

Polisen har läget under kontroll i Vetlanda, den mest akuta situationen är nu över och polisens arbete inriktas nu allt mer på utredningsarbetet. Det finns i nuläget inget som tyder på fler gärningspersoner som misstänks i denna

18.47 I det pågående arbetet med utredningen har ärendet omrubricerats. Nu är rubriceringen misstänkt terroristbrott. Detta ändrar våra planer för kommunikationen i ärendet. Polisen kommer att hålla  en digital pressträff istället för enskilda intervjuer. Inriktningen är att kunna hålla den klockan 20.00. Närvarande blir chef för lokalpolisområde Höglandet Jonas Lindell och chef för polisområde Jönköping Malena Grann. Vi återkommer med information så snart som möjligt hur media kan koppla upp sig.

19.18:  Inbjudan till pressträff via telefon

Klockan 20.00 kopplar polisen upp sig på en pressträff där medier är välkomna. Medverkande enligt ovan. Möjlighet till att ställa frågor komma att finnas efter vår genomgång. Vänligen iaktta mötesdisciplin. Ha ljudet avstängt på din telefon när du inte pratar. Vänligen mejla monica.bergstrom@polisen.se för inloggningsuppgifter.

20.43 Förtydligande gällande rubriceringen. Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord. Det finns detaljer i utredningen som gör att polisen även utreder eventuella terrormotiv. Detta är de senaste uppgifterna men som i alla utredningar kan det förändras beroende på vilka uppgifter som kommer in.  

Polisen har inlett en polisiär särskild händelse och utreder ärendet i en särskild utredningsorganisation enligt polisens metodstöd för utredning av grova våldsbrott. Det här innebär att ärendet kommer att hanteras utanför ordinarie verksamhet för att säkerställa att utredningen har de resurser som behövs.

Under morgondagen kommer polisen att hålla ytterligare en pressträff och uppdatera läget. Vi återkommer med mer information om tid och andra förutsättningar.

23.36 Uppdatering gällande antalet skadade. Siffran på antalet skadade som drabbades av den misstänkte gärningsmannen är sju. Tidigare har uppgifter om åtta skadade personer förekommit. Utöver dessa är även den misstänkte gärningsmannen skadad från situationen när han greps. 

 

 

 

 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.