Uppdaterad 03 oktober 17:10

02 oktober 11:36, Brand, Gävle

Pågående brand i flerfamiljshus i Gävle.

Vid 18-tiden på fredagskvällen började det brinna i ett flerfamiljshus på Norra Fiskargatan på Öster i Gävle. Branden är fortfarande inte under kontroll och under natten och morgonen har boende evakuerats.

Många nyfikna har tagit sig till brandplatsen, och även boende i närliggande bostäder följer branden från sina balkonger. Polisen vill uppmana alla att hålla sig borta från branden och boende i närområdet uppmanas stänga dörrar, fönster och ventilationer med anledning av röken.

Polisen bistår räddningstjänsten i arbetet och fokuserar just nu på själva evakueringen och att upprätthålla avspärrningarna. Även polisflyget kommer att genomföra en överflygning för att skapa en bättre överblick av området.

Uppdatering, kl 13:03

En förundersökning gällande grov mordbrand har inletts. I nuläget finns ingen misstänkt. Polisen har, med anledning av brandens omfattning, inlett en så kallad särskild händelse.

Många nyfikna fortsätter att strömma till platsen, och boende i området rör sig fortsatt utomhus och många befinner sig mitt i brandrökens riktning. Polisen fortsätter att uppmana boende i området att inrymma och stänga fönster, dörrar och ventilation.

Enligt räddningstjänsten så finns det också en viss risk för att konstruktionen ska ge vika, och detta gäller framförallt den östra delen av byggnaden. Det är alltså ytterst viktigt att allmänheten respekterar de avspärrningar som har upprättats och följer de direktiv som ges av personal på plats.

Uppdatering, kl 14:12

Efter beslut från räddningsledaren har polisen precis fått i uppdrag att inleda evakueringen av ytterligare en byggnad som tillhör det redan tidigare eldhärjade lägenhetskomplexet.

Enligt räddningstjänsten har branden spridit sig även till den västra delen av den tidigare eldhärjade byggnaden. Med anledning av detta kommer också avspärrningarna att utökas.

Kyrkans hus meddelar att man öppnar upp sina lokaler. Kyrkans hus kommer att hålla öppet från klockan 17:00 på Kaplansgatan 1 i Gävle och riktar sig framförallt till de drabbade.

Förtydligande, kl 14:58:

Det har alltså tagits ett nytt beslut att utrymma ytterligare en byggnad som ligger precis i anslutning till, och som är sammanbyggd med, den tidigare byggnaden där branden startade på fredagskvällen.

Den byggnaden som just nu evakueras är också ett lägenhetshus med flera lägenheter, och byggnaden har totalt tre våningar.

Uppdaterad, kl 15:49:

Polisen uppmanar åter alla boende i närheten av branden att snarast inrymma sina bostäder, stänga dörrar, fönster och ventilation.

Uppdatering, kl 19:33:

Polisen är angelägen om att få in iakttagelser från personer som rört sig i området kring Fiskargatan. Alla iakttagelser kan vara av intresse för förundersökningen. Tips lämnas till 114 14. 

Uppdaterad, 3/10 kl 10:02:

Räddningstjänsten bedömer att branden just nu är under kontroll. Med anledning av detta har polisen beslutat att avsluta den särskilda händelsen. Polisen kommer fortsatt att bistå räddningstjänsten i deras arbete och bibehålla avspärrningarna i området.

När det gäller den pågående förundersökningen så rubriceras händelsen fortsatt som grov mordbrand, och polisen har i nuläget en skälig misstänkt som ännu inte är frihetsberövad. Polisen genomför just husrannsakan på flera adresser. Ärendet leds just nu av jouråklagare och vidare frågor hänvisas till Åklagarmyndigheten.

En teknisk undersökning kommer att genomföras på platsen, men på grund av den kraftiga värmen är det ännu inte möjligt.

Polisen är fortsatt intresserade av tips och iakttagelser från allmänheten. Har du sett någonting, ring polisen snarast på 114 14.

Uppdaterad, 3/10 kl 17:10:

Den person som tidigare anhölls i sin frånvaro är anträffad och gripen. Det handlar om en man i 55-årsåldern som själv bor i det aktuella lägenhetshuset.

Mannen kunde gripas tidigare under dagen och efter förhör och beslut av  åklagare är mannen nu anhållen skäligen misstänkt för mordbrand. Då ärendet leds av jouråklagare hänvisas vidare frågor till Åklagarmyndigheten.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.