25 oktober 13:48, Övrigt, Värmlands län

De omfattande stölderna av backupbatterier från mobilmaster är på väg att klaras upp.

Under helgen har en person i knappa tjugoårsåldern suttit anhållen misstänkt för flera fall av stölder. Batterierna stjäls i syfte att driva ljudanläggningar i bilar. Sammantaget handlar det om stora belopp då batterierna som är avsedda att säkerställa driften av mobilmaster vid strömbortfall betingar ett högt värde.

Det var under förra veckan som polisen i Torsby gjorde flera husrannsakningar i bilar och garage och då påträffade de stulna batterierna.

- Flera personer togs in till förhör och en av dessa anhölls av åklagare i fredags säger Stefan Söderberg på polisen i Torsby.

I nuläget utreds ärendet som stöld men kan komma att växa till sabotage eller blåljussabotage då flera av masterna som drabbats även driver samhällsviktiga funktioner såsom ambulans, polis, och räddningstjänstens radiosamband.

Beslaget består av flera ton batterier, men flera är ännu på drift och saknas fortfarande.

De beslagtagna batterierna kommer att genomgå en teknisk undersökning i syfte att säkra spår och bevis som kan knyta de misstänkta till brotten.

Totalt misstänks ett flertal personer varav flera är minderåriga. Den person som har suttit anhållen är nu släppt men misstankarna mot honom kvarstår.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.