29 oktober 11:50, Trafikolycka, personskada, Sunne

Olycksutredningen efter dödsolyckan på E45 Bjälverud är nu klar.

Söndagen den 12 september klockan 07.20 kolliderade två personbilar på europaväg 45 vid Bjälverud i Sunne kommun. Kollisionen var mycket våldsam och samtliga inblandade, tre personer, omkom omedelbart.

Olycksutredningen är nu avslutad och av denna framkommer att olyckan orsakades av att den norrifrån kommande bilen i mycket hög fart tappat kontakten med vägbanan till följd av en kombination av hög hastighet, vatten på vägbanan samt olämpliga däck. Föraren av den vållande bilen var också alkoholpåverkad med ett värde av 0,48 promille alkohol i blodet, Däcken på den vållande bilen var av typen dubbfria vinterdäck. Dessa däck är mindre lämpliga för användning under sommarhalvåret då gummiblandningen är för mjuk för att fungera effektivt på den typ av underlag som rådde vid olyckstillfället. I vägbanan fanns vattenfyllda spår och då den vållande bilen i kombination med hög fart och nämnda däck fick vattenplaning roterade den över vägbanan och kolliderade med den mötande bilen.

Mätningar på olyckplatsen och beräkningar av rörelseenergi kan också slå fast att den vållande bilen höll en betydligt högre hastighet än den söderifrån kommande bilen.

Vägbanans beskaffenhet med vattenfyllda spår var en bidragande faktor men utgör inte orsaken till olyckan.

Olyckan har utretts som en brottsutredning där brottsrubriceringen varit vållande till annans död, men då samtliga inblandade omkom i olyckan finns nu ingen misstänkt.

Frågor kring utredningen besvaras på telefonnummer 010-56 367 15

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.