Uppdaterad 09 oktober 19:16

09 oktober 07:50, Uppdatering, Luleå

Luleå, uppdatering gällande ärendet på Bergnäset i gårkväll.

Vid 23-tiden inkom det till polisen att en hög smäll hade hörts på Bergnäset i Luleå. Det visade sig att fasaden utanför en lägenhet i ett flerfamiljshus var trasig.

En räddningsinsats inleddes och boende evakuerades. En person fördes till sjukvård för kontroll.

Fyra personer, tre män och en kvinna i 30-50-årsåldern, greps i anslutning till fastigheten, de misstänks för allmänfarlig ödeläggelse. De ska förhöras och åklagare ska kontaktas för att besluta om de ska anhållas eller ej.

Bedömningen i nuläget är att det här rör sig om en isolerad händelse. Polisen kommer att arbeta vidare med ärendet. Platsen är avspärrad och det nationella bombskyddet ska utföra en teknisk undersökning.

Uppdatering kl. 11:10

Polis kommer att patrullera området under dagen i trygghetsskapande syfte. 

Uppdatering kl. 11:27

Åklagare har beslutat att anhållna de fyra gripna personerna. De anhållna är misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Uppdatering 19:07

Åklagaren har beslutat att frige de fyra personer som tidgare varit anhållna i ärendet, misstankarna kvarstår. Under dagen har tekniker undersökt platsen. Polisen kan inte lämna några uppgifter om vad den tekniska undersökningen har visat. Ärendet leds av åklagare.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.