Uppdaterad 10 september 21:40

10 september 18:46, Bråk, Jönköping

Polisen avlossade tjänstevapen vid ingripande.

18.21 Polisen tog emot ett överfallslarm från en adress vid Hamnpiren i Jönköping. Det skulle ha varit ett bråk utomhus på platsen.

18.27 En polispatrull meddelade att en man var säkrad. I samband med ingripandet hade en polis skjutit verkanseld. Ingen var skadad.

Flera polispatruller anslöt till platsen. Läget var då lugnt. Polisen försökte fånga upp vittnen för att få klarhet i vad som hänt.

19.25 Bakgrunden till att polisen avlossade tjänstevapnet var att den misstänkte ska ha agerat hotfullt. Enligt rutin kommer polisen göra en anmälan om patrullens agerande, och det kommer att granskas av Särskilda åklagarkammaren. Ytterligare detaljer om agerandet och situationen vid ingripandet kommer inte att kommenteras, då detta ska utredas och de inblandade kommer att ge sin bild av det inträffade i förhör.

Den säkrade mannen greps initialt, misstänkt för hot mot tjänsteman. På polisstationen fattades sedan beslut om att häva gripandet, efter att en ny bedömning hade gjorts av jourhavande förundersökningsledare. Mannen är i stället frihetsberövad som ”hämtad till förhör”, vilket är en annan form av frihetsberövande som polisen kan göra när en person bedöms som intressant för en utredning. Mannen är i 20-årsåldern.

Polisen arbetar nu med att undersöka om det finns spår på platsen som kan hjälpa utredningen framåt, samt söker fler uppgifter från vittnen om bakgrunden till bråket. 

 

21.40 Bakgrunden till att polisen nåddes av ett överfallslarm var att den man som senare greps av polis, ska ha hotat en annan man på platsen, eventuellt ska det ha skett med ett tillhygge. Polisen har pratat med den hotade mannen och en anmälan om olaga hot upprättas. Ingen ska ha skadats i samband med den händelsen.

Mannen i 20-årsåldern är dessutom misstänkt för hot mot tjänsteman, samt försök till våld mot tjänsteman. Han är fortfarande inlåst på polisstationen och kommer att förhöras så snart som möjligt.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.