12 september 12:30, Bedrägeri, Stockholms län

Vid terminsstart och dylikt sker många bedrägerier som är kopplade till lägenhetsuthyrning. Läs mer:

Bedrägerierna kan se ut på olika sätt. Ett vanligt tillvägagångssätt är att en lägenhet utannonseras via en webbplats på internet. Ofta har lägenheten en attraktiv adress och en rimlig hyra. Bedragarna kräver vanligen flera månadshyror i förskott eller i deposition.

Så skyddar du dig

* Betala aldrig i förskott innan du har fått se lägenheten och kontrakt är påskrivet. Att vilja ha förskottsbetalning innan uthyraren träffat dig tyder på bedrägeri, vem vill hyra ut åt någon man inte träffat? Speciellt om det råder bostadsbrist och säljarens marknad.

* Kontrollera med fastighetsägaren att personen är lägenhetsinnehavare och har tillstånd för andrahandsuthyrning. Var försiktig när uthyraren skickat e-post med länkar till fastighetsägaren. Det finns bedragare som har skapat falska hemsidor med telefonnummer som har gått till en kumpan.

* Kontrollera motpartens uppgivna namn och sök själv fram telefonnumret. Är det samma uppgifter som i annonsen? Ring upp och kontrollera uppgifterna.

* Kräv legitimation på uthyraren och ett hyreskontrakt.

* Var vaksam om uthyraren befinner sig utomlands eller inte kan träffas och ändå kräver förskott

* Betala inte pengar via anonyma betalningstjänster

* Ta gärna med en vän eller anhörig när en lägenhet visas. Fyra ögon kan lättare genomskåda ett bedrägeri.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.