13 september 13:06, Bedrägeri, Strängnäs

Bedragare försökte att lura kvinna i 95-årsåldern.

11:50 Polisen fick vetskap om ett bedrägeriförsök som hade inträffat i Strängnäs. En kvinna, som är i 95-årsåldern, hade fått ett samtal av en person som utgav sig från att ringa från hennes bank.

Personen hade sagt att bankpersonal skulle komma hem till kvinnan för att byta ut kvinnans bankkort.

Kvinnan kontaktade då en anhörig som i sin tur kontaktade polisen gällande bedrägeriförsöket. Ingen person ska ha besökt kvinnan för att byta ut hennes kort, och kvinnan ska således inte ha blivit av med något.

En polispatrull har varit hemma hos kvinnan. En anmälan gällande försök till bedrägeri kommer att skrivas. Det finns ingen misstänkt för brottet.

Så kan du skydda dig mot telefonbedrägerier:

* Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

* Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

* Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Så kan du skydda dig mot bedrägerier om någon besöker dig i ditt hem:

* Om du får besök från någon som utger sig för att komma från ett företag, en bostadsvärd, hemtjänsten eller liknande är det viktigt att du kontrollerar deras legitimation innan du släpper in personen. Det ska vara en legitimation som är utställd på aktuellt företag och där namn och foto finns med. 

* För att vara helt säker kan du själv ringa det företag eller liknande som personen uppger att man kommer ifrån. Låt personen vänta kvar utanför dörren, som du stänger och låser, medan du tar reda på ett telefonnummer till aktuellt företag.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.