16 september 11:58, Bedrägeri, Västra Götalands län

Nya anmälningar kommer nu in till polisen gällande bedragare som ringer upp polsktalande personer boende i Sverige.

Under juli och augusti har det i västra och södra Sverige anmälts ett flertal ärenden med liknande sätt att luras. Under de senaste dagarna har nya bedrägerier anmälts i södra Sverige, och polisen vill nu varna för att personer även i västra Sverige kan komma att drabbas. Bedragarna talar polska och uppger att de ringer från polisen. I flera fall sägs att målsägaren snart kommer att bli rånad i sitt hem, och därför ska lämna över sina värdesaker till polis för tryggt förvar. Det finns även andra varianter på hur man luras i samtalen, men i de flesta fall handlar det om att bedragarna på olika sätt vill komma åt värdesaker som förvaras i hemmen.

Om du blir uppringd av en person som säger sig vara från polisen och som vill komma åt dina värdesaker – lägg på luren och kontakta polisen på telefon 114 14.

Informera gärna anhöriga och bekanta, så vi gemensamt kan sätta stopp för bedrägerierna

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.