17 september 13:50, Bedrägeri, Stockholm

Försök till bedrägeri när okänd gärningsperson ringde upp brottsoffret i 90-års åldern och försökte förmå henne att föra över pengar.

Polisen har varit hemma hos ett brottsoffret som bor inom Bromma stadsdelsförvaltning och tagit upp en anmälan angående försök till bedrägeri. Detta efter att en okänd gärningsperson har ringt upp brottsoffret och talat om att han behövde låna pengar och bett henne att föra över pengar, vilket hon vägrade.

Så kan du skydda dig mot telefonbedrägerier

Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.

Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.