20 september 21:12, Bedrägeri, Stockholms län

Två personer har utgett sig att vara poliser och tagit kontakt med minst två brottsoffer under dagen.

Polisen har besökt två brottsoffer som båda har blivit uppringda av en person som berättade att samtalet kom från polisen. Personen hade talat om att det är problem med brottsoffrets uttagskort och att polisen var på väg till brottsoffret för att kontrollera uttagskortet och behövde förutom kortet även koden. 

I ett av dagens ärende hade brottsoffret talat om för personen som stod utanför hennes bostad att hon inte trodde att detta stämde och bad sedan personen att lämna. I det andra ärendet lämnades uttagskortet och koden över till personen utanför. 

En anmälan kan göras på flera sätt och under en längre tid än den dagen brottet har skett. Det kan därför inte uteslutas att de falska poliserna har kontaktat fler brottsoffer i dag eller en annan dag.

Några förslag som kan försvåra för gärningspersonen

Kräv att få titta på personens polislegitimation. Den består av polisemblemet samt ett tjänstekort med foto och personuppgifter. 

Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.

 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.