Uppdaterad 29 september 12:38

28 september 04:48, Räddningsinsats, Göteborg

Explosion i flerfamiljshus i Göteborg. Större räddningsinsats på plats pågår. Händelsen leds av räddningstjänst/räddningsledare.

Kl 04:48: Larm om att en explosion ska ha inträffat på Övre Husargatan i Annedal, i ett flerfamiljshus, eventuell brand och rökutveckling i flera trappuppgångar, oklart skadeläge. Samverkan sker med räddningstjänst, polis och sjukvård, Förundersökning inledd om allmänfarlig ödeläggelse. Flera enheter arbetar på platsen, bland annat med evakuering. Det finns för närvarande ingen misstänkt i ärendet.

Platsen är avspärrad och räddningsinsatser pågår. Den senaste uppgiften om skadade är att åtta personer ska vara avförda till sjukhus. Oklart skadeläge.

Kl 07.00 inledes en sk särskild händelse av polisen. Händelsen påverkar såväl trafik som kollektivtrafik i närområdet. Räddningstjänsten/räddningsledaren leder fortfarande arbetet på platsen. Polisen bistår räddningstjänsten. När polisen kommer att få möjlighet att gå in i fastigheten för att genomföra en teknisk undersökning är inte klarlagt. Polisen kan av den anledningen inte ge svar på frågan om vad som exploderat/detonerat på platsen. 

Kl 09.00:Ingen ny information för tillfället från händelsen. 

Kl 09.30: Ingen ny information för tillfället från händelsen. 

Kl 10.00: Ingen ny information för tillfället från händelsen. Presstalesperson från polisen på väg till platsen. 

Kl 10.30: Ingen ny information för tillfället från händelsen.

Kl 11.00: Stabsinformation (Se nedan)

Räddningsinsatsen pågår och orsaken till detonationen är ännu inte klarlagd. Polisen bistår fortsatt Räddningstjänsten på platsen. Parallellt pågår utredningsåtgärder inom ramen för den inledda förundersökningen om allmänfarlig ödeläggelse. Polisen arbetar med förhör av vittnen, dörrknackning, inhämtning av övervakningsfilm med mera. En teknisk undersökning kommer att genomföras när det är möjligt.

Kl 11.45: Nya uppgifter om antalet personer till sjukhus. Sex personer uppges vara avförda med ambulans, troligen allvarligt skadade. I övrigt har tio personer förts till sjukhus för kontroll. Uppgift via räddningstjänsten. 

Kl 12.30: Ingen ny information för tillfället från händelsen. 

Kl 13.45:Stabsinformation. (Se nedan)

Polisens mobila kontor finns nu på plats utanför Hemköp på Brunnsgatan i Annedal. De finns tillgängliga i trygghetsskapande syfte för att svara på allmänhetens frågor och ta emot tips.

Ingen ytterligare information för tillfället. 

Kl 16.00: Ingen ytterligare information från händelsen.

Om det finns vittnen till händelsen ombeds man ringa polisen på 114 14.

Uppdatering krifligen kommer att ske så snart ny information kan lämnas ut.

Mediesamtal kring denna händelse hänvisas tillfälligt till

010-56 52928 (Denna linje stängs för mediesamtal ca kl 17.00, hänvisning till 90700)

Uppdatering 2021-09-29 Kl. 12:30

Brottsplatsundersökning påbörjas idag

Polisen tar över efter räddningsinsatsen och påbörjar arbetet med brottsplatsundersökning efter gårdagens sprängning i centrala Göteborg.

Räddningstjänsten har nu avvecklat sitt arbete på platsen. Polisen har därefter inlett arbetet med att kunna genomföra den tekniska undersökningen på platsen. Bland annat har fastigheten undersökts av polisens bombtekniker, för att fastställa att det är en säker miljö att arbeta i.

– Brottsplatsundersökningen är en oerhört viktig del av vår utredning. Det kommer att bli ett omfattande arbete och vi får räkna med att det kommer att ta en viss tid att få alla svar, säger kommenderingschefen Anders Börjesson.

Direkt efter händelsen inledde polisen en förundersökning gällande allmänfarlig ödeläggelse. Den har nu omrubricerats till grov allmänfarlig ödeläggelse på grund av dess omfattning. Sedan dess har en mängd utredningsåtgärder genomförts och arbetet fortsätter under onsdagen. Det handlar om fortsatta förhör av målsägande och vittnen, dörrknackning i området och bearbetning av inkomna tips jämte brottsplatsundersökningen. Polisen kommer att arbeta trygghetsskapande i området genom närvaro och synlighet.

– Vi har från start varit väldigt offensiva i utredningen och utgått från att det handlar om ett uppsåtligt brott för att inte tappa tid. De första timmarna är avgörande för att få in information och säkra viktiga spår i utredningen, säger Anders Börjesson.

Enligt Sahlgrenska sjukhuset är fyra personer kvar på sjukhus varav en betecknas som allvarligt skadade. För de tre övriga har tillståndet förbättrats, och de har fått lämna intensivvården.

 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.