Uppdaterad 29 september 16:18

29 september 12:30, Uppdatering, Göteborg

Grov allmänfarlig ödeläggelse på Övre Husargatan.

Brottsplatsundersökning påbörjas idag

Polisen tar över efter räddningsinsatsen och påbörjar arbetet med brottsplatsundersökning efter gårdagens sprängning i centrala Göteborg.

Räddningstjänsten har nu avvecklat sitt arbete på platsen. Polisen har därefter inlett arbetet med att kunna genomföra den tekniska undersökningen på platsen. Bland annat har fastigheten undersökts av polisens bombtekniker, för att fastställa att det är en säker miljö att arbeta i.

– Brottsplatsundersökningen är en oerhört viktig del av vår utredning. Det kommer att bli ett omfattande arbete och vi får räkna med att det kommer att ta en viss tid att få alla svar, säger kommenderingschefen Anders Börjesson.

Direkt efter händelsen inledde polisen en förundersökning gällande allmänfarlig ödeläggelse. Den har nu omrubricerats till grov allmänfarlig ödeläggelse på grund av dess omfattning. Sedan dess har en mängd utredningsåtgärder genomförts och arbetet fortsätter under onsdagen. Det handlar om fortsatta förhör av målsägande och vittnen, dörrknackning i området och bearbetning av inkomna tips jämte brottsplatsundersökningen. Polisen kommer att arbeta trygghetsskapande i området genom närvaro och synlighet.

 – Vi har från start varit väldigt offensiva i utredningen och utgått från att det handlar om ett uppsåtligt brott för att inte tappa tid. De första timmarna är avgörande för att få in information och säkra viktiga spår i utredningen, säger Anders Börjesson.

Enligt Sahlgrenska sjukhuset är fyra personer kvar på sjukhus varav en betecknas som allvarligt skadade. För de tre övriga har tillståndet förbättrats, och de har fått lämna intensivvården.

15:37 Uppdatering
Polisens Nationella Bombskydd arbetar på platsen för att säkra platsen, det arbetet har pågått under dagen och kommer fortsätta under kvällen. Arbetet är omfattande, anledning är de skador som finns på fastigheten. Detta har medfört att polisens tekniker inte har kunnat påbörja den tekniska undersökningen som ska genomföras. Den tekniska undersökning är mycket angelägen för Polisen att genomföra, varför den kommer att påbörjas fortast möjligt. 

Polisen kommer att ha förstärkt närvaro i området med bland annat ett mobilt poliskontor. Dit kan man vända sig om man har tips eller har gjort iakttagelser av intresse för utredningen.  

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.