03 september 12:00, Åldringsbrott, Östergötlands län

Polisen varnar för nytt tillvägagångssätt gällande åldringsbrott.

Kriminella personer som specialiserat sig på åldringsbrott har nu anpassat sitt tillvägagångssätt och utnyttjar nu äldre personers rädsla för översvämning i källare. Polisen har den senaste tiden noterat ett flertal sådan fall i omkringliggande polisregioner.

Tillvägagångssättet går ut på att en gärningsperson ringer upp en äldre villaägare och säger att man vill komma och kontrollera el och VVS med anledning av risken för översvämning i källaren. Strax efteråt kommer ett par arbetsklädda personer för att genomföra kontrollen. När man har blivit insläppt i huset utnyttjar gärningspersonerna tillfället för att begå stöld i huset.

Idag klockan 10.45 blev en man i 90-årsåldern utsatt för ett brott med detta tillvägagångssätt. Efter besöket av två män visade det sig att de hade tagit en plånbok/portmonnä med kontanter och en nyckel. Polisen har varit hemma hos den drabbade mannen i Motala. Förhör har hållits med mannen och en utredning om grov stöld har påbörjats.

Det är nu alltså konsterat att den här typen av stölder mot äldre har nått Östergötland och polisen vill varna äldre för att släppa in okända personer i sina bostader. Uppmaningen gäller också alla som har äldre anhöriga att man pratar med dem och påtalar risken med att släppa in okända personer i sin bostad.

På polisens hemsida finns många olika råd om hur man kan skydda sig mot den här typen av brott. Men det viktigaste är: Släpp aldrig in en okänd!

Om man ändå har drabbats bör man omedelbart kontakta polisen på 112.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.