12 april 07:30, Sammanfattning natt, Östergötlands län

Sammanfattning av nattens polisverksamhet i polisområde Östergötland.

06.00 polisen har hittills hanterat ett 35-tal rutinärenden, huvudsakligen utan brottsmisstankar. Två personer har gripits, ingen har omhändertagits för berusning/ordningsstörning eller behövt följa med för provtagning på grund av misstänkt drogpåverkan.

00.40 polisern fick samtal om att en person hade drabbats av ett bilinbrott på Lagergrensgatan i Norrköping. Polisen åkte till platsen och det visade sig att den drabbade har fått bakrutan på sin Mercedes sönderslagen och ratten har blivit bortmonterad och stulen. Polisen har påbörjat en utredning om stöld genom inbrott. Det finns ingen misstänkt.

00.50 polisen fick samtal från en person som berättade att hen hade fått ett larm från sin båtmotor och båt som ska ligga förtöjd bid en brygga i Gryt. Polisen fattade misstankar om pågående båtmotorstöld och flera patruller åkte mot området. När polisen kom fram till bryttan var båten borta och tamparna till förtöjningen var kapade. Polispatrullerna påbörjade ett spaningsarbete i området och det resulterade i att en man i 20-årsåldern kunde spåras och gripas med hund då han gått ner i vattnet/vassen för att ta skydd och gömma sig för polisen. Strax efteråt kunde ytterligare en person, en man i 35-årsåldern, gripas i en bil i närheten. De båda gripna har förts till polisstationen för förhör. De båda gripna är misstänkta för grov stöld. Bilen som en av de gripna färdades i har tagits i beslag och bärgats från platsen. Det finns i nuläget misstanke om att minst fem båtar har blivit utsatta för stöld- eller stöldförsök.

Polisen misstänker att det kan finna flera misstänkta personer inblandade och som ännu inte har anträffats och gripits. Polisen är angelägen om att få hjälp av allmänheten med tips och iakttagelser om eventuella misstänkta personer som rör sig i området söder om Gryt och i närheten av Breviksnäs. Den som ser misstänkta personer uppmanas att ringa 112 och begära "polisens regionledningscentral Öst".

Polisen uppmanar också båtägare att kontrollera sina båtar och båtmotorer i närheten av Gryt - Breviksnäs. Den som har blivit utsatt för brott uppmanas att snarast anmäla det till polisen.

02.36 polisen fick samtal om brand utomhus i Linghem, Linköping.Det visade sig att två bilar har blivit totalförstörda av brand. Det finns ingen misstanke om brott.

03.14 polisen fick samtal från ett vaktbolag som fått larm från en uttagsautomat i Malmslätt. Det visade sig på platsen att någon hade skadat uttagsautomaten, troligen i samband med dett försök till grov stöld. Polisen har påbörjat en utredning om försök till grov stöld men det finns ingen misstänkt.

Det finns inga andra brott eller allvarliga händelser att rapportera om.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.