14 april 07:30, Övrigt, Södermanlands län

Presstalesperson Thomas Agneviks sista dag på jobbet.

Efter 41 år och sex månader gör jag idag mitt sista arbetspass som polis. Jag avslutar min tid hos polisen med ett par veckors semester och slutar formellt anställningen den 30 april.
De första tjugo åren arbetade jag i olika verksamheter, mestadels i yttre tjänst. Först i Eskilstuna och senare i Linköping. Jag sökte till polisen av den enkla anledning att min pappa var polis i Eskilstuna och det verkade vara god stämning och bra sammanhållning bland pappas arbetskamrater, som jag oftast träffade på i olika sammanhang på skjutbanan eftersom pistolskytte var ett av mina stora intressen.
Jag har alltid tyckt att polisyrket är och har alltid varit ett utmanande men viktigt yrke. Det har blivit mer utmanande och viktigare varefter åren har gått. Att arbeta för demokrati, för medborgarnas trygghet och mot brottslighet är bland det viktigaste som finns om du frågar mig.
Efter många dramatiska händelser i mitt yrkesliv med grova brott, skottlossningar och arbete på samhällets bakgårdar engagerade jag mig som skyddsombud vilket senare ledde till fackligt arbete för Polisförbundet på heltid i nästan tio år. För drygt nio år sedan fick jag en anställning som presstalesperson för Östergötland, senare även för Jönköping och till slut även för Sörmland, på regionledningscentralen Polisregion Öst.

Uppdraget från länspolismästaren, som anställde mig var tydligt: Ditt jobb är att göra lokalmedia nöjda genom att svara på deras frågor. Detta var efter att ett informationsvakuum hade uppstått efter att polisen infört ett nytt radiosystem, RAKEL. Medias kritik var kraftig och jag kände att det var ett hedersuppdrag att varje arbetspass få företräda polisen direkt mot allmänheten genom media.
Det är nu dags för mig att sluta som polis och presstalesperson. Varför jag har kommit till det beslutet kan du läsa om framöver på min Facebooksida.

Avslutningsvis vill jag tacka alla som jag har haft kontakt med genom mitt uppdrag som presstalesperson. Många trevliga telefonsamtal, mejl och intervjuer har det blivit under åren och jag har försökt att göra mitt uppdrag på, efter min förmåga, bästa sätt. Alla frågor har inte fått svar men min strävan har alltid varit att försöka svara. Eller förklara varför jag inte kan svara.
Jag vill rikta ett varmt tack till er alla som har kontaktat mig på olika sätt under de här åren.

Klart slut från polisens före detta presstalesperson Thomas Agnevik

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.