Uppdaterad 15 april 23:43

15 april 16:35, Polisinsats/kommendering, Örebro

Allmän sammankomst i Örebro.

En tillståndsgiven allmän sammankomst kommer äga rum kl 17:00 i Sveaparken i Örebro. Den allmänna sammankomsten var tidigare bestämd till en annan plats men har nu ändrats. Polisen närvarar med olika resurser för att sammankomsten ska gå tryggt och säkert till. 

Information till media: Intervjuer kommer inte ges på platsen för den allmänna sammankomsten då poliserna har fullt upp med sitt arbete. Vänligen respektera detta. Frågor hänvisas till tjänstgörande presstalesperson på pressnumret. Intervjuer på annan plats med presstalesperson kan anordnas vid överenskommelse och om tid finns. 

 17:27: Individer på platsen kastar stenar och bangers. Försök har också gjorts att ta sig igenom avspärrningarna. Den allmänna sammankomsten har inte startat. 

18:26: Större grupperingar river ner kravallstaketen och det är mycket oroligt på platsen. En polis har skadats och omhändertas av ambulans. Skadorna är lindriga. 

18:56 Skadeläget just nu: 4 totalt poliser skadade - en av dem har fått en sten i huvudet. En person från allmänheten har också skadats efter att ha fått en sten i huvudet. 

19:43 Flera polisfordon har satts i brand. Det har fattats beslut om att upplösa den allmänna sammankomsten med anledning av det allvarliga säkerhetsläget. Målet är att kunna lugna ner stämningen genom detta beslut. Polisen har skjutit ett varningsskott på platsen.

19:48 Ytterligare en polis är skadad och omhändertas av ambulans.

19:52 Polisen omgrupperar.

19:57 Branden i polisfordonen har avtagit och man bedömer att det är lugnt läge i Sveaparken. De flesta motdemonstranterna har lämnat parken.

20:00 Händelserna i Sveaparken har bedömts som ett våldsamt upplopp. Presstjänsten har ingen information om att det finns någon misstänkt person i nuläget.

20:10 Under kvällen har man hittat en kolsyrepistol i parken, den har tagits i beslag. Man har också hittat ett större lager med stenar vilka troligtvis användes i ett senare skede då man attackerade poliser med stenar. Vad gäller skador på poliser så är det för presstjänsten inte helt klarlagt hur många som har blivit skadade. De som har blivit förda till sjukhus har bland annat befarade armbrott.

23.40: Läget i Örebro är nu lugnt, vi har inga pågående oroligheter. Vi kommer att ha fortsatt hög polisnärvaro under natten. Cirka tio kollegor har skadats av kastade stenar och andra våldsyttringar under dagen, dock har ingen ådragit sig livshotande skador. Fyra polisfordon betraktas som förlorade.

 

 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.