Uppdaterad 17 april 21:41

17 april 15:54, Polisinsats/kommendering, Linköping

Våldsamt upplopp i stadsdelen Skäggetorp, Linköping. Texten uppdateras löpande.

I stadsdelen Skäggetorp i Linköping startade under eftermiddagen ett våldsamt upplopp. Polisen anlände snabbt till platsen efter att oroligheterna hade börjat. Polisen arbetar med en stor insats och har nationell förstärkning på plats.

Klockan 14:50 bedömde polisen att den allvarliga situationen i Skäggetorp övergick i ett våldsamt upplopp. Sten och andra föremål har kastats mot poliser och polisfordon. Fyra personer har hittills gripits misstänkta för våldsamt upplopp. En polis har skadats lindrigt. Det finns inga uppgifter om att någon civil har skadats.

De personer som är del av det våldsamma upploppet uppskattas till omkring 200 personer. Polisen övervakar stadsdelen med UAS (drönare).

Den icke tillståndsgivna allmänna sammankomst som kan vara anledning till att personer har samlats i Skäggetorp verkar med stor sannolikhet inte bli av, och har enligt polisens bedömning heller inte haft för avsikt att genomföras.

Texten kommer att uppdateras regelbundet. 

15:57 Antalet gripna uppgår nu till totalt åtta personer. 

16:45 Polisen finns kvar i Skäggetorp med ett stort antal poliser. Våldet riktat mot poliser fortsätter men läget  just nu bedöms vara något lugnare. Personer som har en framträdande roll i det våldsamma upploppet omhändertas med stöd av polislagen.

13 personer har gripits för våldsamt upplopp i Skäggetorp. 

Alla samtal från media som rör det våldsamma upploppet hänvisas åter till polisens ordinarie pressnummer 010-56 92366.

Vid 18:30 tiden var läget mycket lugnare i Skäggetorp. Den folkmassa som agerat mot polisen har minskat. Totalt har nu 14 personer gripits och flera personer omhändertagits. En förundersökning gällande våldsamt upplopp pågår och ett omfattande utredningsarbete kommer att genomföras. Bland annat kommer polisen att gå igenom all videoövervakning för att identifiera personer som har deltagit i det våldsamma upploppet. 

Polisen kommer att finnas kvar i Skäggetorp minst under kvällen och natten. 

20:00 Ikväll ungefär klockan 20:45 kommer kommenderingschef för dagens insatser i Norrköping och Linköping, Mikael Backman, att finnas på plats utanför polishuset i Norrköping. Han kommer att vara tillgänglig för korta intervjuer med media. Detta ska inte uppfattas som en pressträff, utan en möjlighet att ställa korta frågor om dagens insatser.

21:35 Läget i Skäggetorp bedöms nu som lugnt. Inga våldsamheter har inträffat på flera timmar. Polisen kommer som tidigare skrevs att finnas på plats i Skäggetorp med en stor resurs under resten av kvällen och natten.

Polisens presstalesperson avslutar nu sin tjänstgöring för kvällen och är åter i tjänst imorgon bitti. Om nya oroligheter uppstår under natten kommer presstalesperson att kallas in och komma ut med information. Som läget är nu finns inga nya uppgifter att lämna.Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.