25 april 08:01, Bedrägeri, Jönköping

Bedragare utger sig för att vara poliser.

Under söndagen den 24 april inträffade två brott med liknande tillvägagångssätt i Jönköping.

Händelse 1

Det var vid 18:30-tiden som en kvinna i 90-årsåldern blev utsatt för brott. Kvinnan blev uppringd av en man som sa att han ringde från polisen. Mannen berättade att kvinnan hade blivit av med ett större belopp och att en polis skulle komma hem till kvinnan och hämta hennes bankkort.

En kvinna kom hem till kvinnan i 90-årsldern och stal bankkort och smycken. Kvinnan i 90-årsåldern hann spärra sitt bankkort och inga pengar ska ha försvunnit från kontot.

Brottsrubriceringar:
Grov stöld, försök till bedrägeri, föregivande av allmän ställning och egenmäktigt förfarande.

Händelse 2

Detta inträffade vid 20:30-tiden. Den drabbade är en kvinna i 90-årsåldern. Kvinnan blev uppringd av en man som sa att han arbetade som polis. Mannen sa att kvinnan hade blivit utsatt för ett inbrott och att det skulle komma en polis till kvinnan för att hjälpa henne.

Senare kom en kvinna, som sa att hon kom från polisen, hem till kvinnan i 90-årsåldern. Kvinnan som utger sig för att vara polis går in i bostaden och stjäl smycken.

Brottsrubriceringar:
Grov stöld och föregivande av allmän ställning.

I nuläget finns ingen misstänkt för brotten. Utredningarna pågår.

Polisens uppmaning

Då dessa två liknande brottsliga handlingar skett i närtid vill polisen varna för detta tillvägagångssätt.

Polisen uppmuntrar alla som får den här typen av påringningar att ta legitimation av poliserna så att man kan säkerställa att de är poliser.

Om personen säger sig vara polis kontakta 114 14 för att komma till växeln och där be att få ta reda på om det är en polis.

Är det personal från någon annan myndighet eller företag ringer du deras växel. Be dem kontrollringa personens mobiltelefon för att bekräfta att det är rätt person som besöker dig.

Skydda dig mot falska telefonsamtal:

* Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

* Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

* Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

* Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.