Uppdaterad 08 april 12:13

08 april 11:22, Stöld, Norrköping

Flera stölder ur BMW-bilar i Norrköping.

Under april månads första dagar har polisen sett en ökning av stölder av teknisk utrustning ur BMW-bilar i Norrköping. Den här typen av stölder har pågått under flera år och vilka bilmärken som drabbas varierar. Just nu är det BMW-bilar som varit extra utsatta. Generellt kan man säga att det är exklusivare bilar med dyr teknisk utrustning som är mest attraktiva för tjuvarna. Mellan den 1-6 april har 18 stölder anmälts. Hittills har inga nya stölder rapporterats i polisregion Öst under dygnen 7-8 april.

1-3 april anmäldes sex stölder. Fem av sex stölder skedde i området Lindö. 
4-5 april anmäldes åtta stölder i östra delarna av centrala Norrköping. Ljura och Oxelbergen. 
5-6 april anmäldes fyra stölder, alla i Hageby.
 
Stölderna upptäcks på morgonen när bilägarna kommer ut till sina bilar och har skett under sen kväll eller natt. Det som tjuvarna är ute efter är ratt och teknik i instrumentpanelen. Oftast krossar tjuvarna en bilruta för att ta sig in i bilen.

Det är inte ovanligt att det sker en stor mängd brott under några dygn. Ofta är det ett eller ett par områden som drabbas per natt. Nästa natt byter tjuvarna plats vilket försvårar polisens möjligheter till spaning och brottsförebyggande arbete.

I de 18 ärenden som inträffat de senaste dagarna har det nästan uteslutande genomförts en brottsplatsundersökning i syfte att säkra spår från gärningspersoner. På några av brottsplatserna har spår säkrats som har skickats på analys. Det finns i nuläget ingen misstänkt för brotten.

Polisen vill återigen uppmärksamma detta tillvägagångssätt. Om man ser något som verkar misstänkt så bör man skyndsamt kontakta polisen så att vi snabbt kan komma till platsen. Många verkar vara lite väl försiktiga med att använda larmnumret 112, men om man tror att man ser ett pågående brott, eller ett brott som precis har inträffat så är det rätt att ringa 112. Har man uppgifter att lämna som inte är akut är telefonnumret 114 14 rätt att ringa.

Eventuella följdfrågor från medier kan under fredagen besvaras av presstalesperson Åsa Willsund på telefon 010-56 65973.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.