Uppdaterad 25 december 13:56

25 december 08:33, Sammanfattning natt, Östergötlands län

Nattsammanfattning

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 07:00 hanterat ett 95-tal ärenden som rör Östergötlands län. Ingen har gripits. Tretton  personer har omhändertagits för fylleri eller påverkan av narkotika.

Inga större händelser eller våldsbrott har kommit till polisens kännedom under natten.

Lösspringande hund i Hageby bet flera människor

19:36 Polisen fick samtal om en lösspringande svart större hund i Hageby och att den hade bitit en kvinna i handen samt på baksidan av kroppen.

Flera patruller åkte till plastsen och en patrull kom plötsligt i närkontakt med hunden som sprang emot dem. Då avlossade polisen varningsskott och hunden vek av och försvann.

Patrullerna fick efter det tillstånd att avliva hunden om det var möjligt ur säkerhetssynpunkt med tanke på allmänheten.

20:05 På Hagebygatan möter en annan patrull hunden som rusar mot dem. Patrullen skjuter verkanseld men resultatet blev att hunden försvann.

Sökandet fortsatte och det visade sig att tre personer drabbats av kontakt med hunden och dessa förhördes på sjukhuset. 

Vid 22-tiden avslutades insatsen utan att hunden hittats. En förundersökning om vållande till kroppsskada är öppnad.

Uppdatering 25/12

11:38 Den senaste troliga observationen av "den svarta hunden" polisen fått in rör sig runt Ensjön, söder om Hageby, vid 23-tiden igår kväll. Den har inte såvitt polisen känner till varit synlig idag.

13:55 

13:55 Polisen har omhändertagit en hund i trakten av Ensjön söder om Norrköping. Den sätts i samband med gårdagens händelser i Hageby där  flera personer kom till skada av hundbett.

Hunden kommer nu att tas om hand av kunnig personal som kommer att göra en första bedömning om hurvida veterinärvård behövs eller inte.

Enligt lagen om tillsyn av hundar och katter kommer länstyrelen prova om polismyndighetens beslut fortsatt ska gälla.

Om länsstyrelsen beslutar att Polismyndighetens beslut om omhändertagande ska fortsätta att gälla, ska länsstyrelsen skyndsamt ta över ansvaret för verkställigheten av beslutet. Länsstyrelsen får, efter utredning, besluta att hunden ska säljas, skänkas bort eller, om hunden utgör en fara för människor eller djur eller om det annars finns särskilda skäl, avlivas.

14:48 Beslut är taget om att hunden ska kontrolleras av veterinär.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.