Uppdaterad 30 december 12:29

29 december 21:47, Skottlossning, Östhammar

Polisen har sedan 22-tiden på torsdagen en pågående insats i Norrskedika.

Polisen har en pågående insats i Norrskedika efter att en man avlossat flera skott i en bostad i ett lägenhetshus. I nuläget finns inga uppgifter om skadade. Det är oklart om det är fler personer i bostaden.

Polisen är på plats med flera resurser för att hantera händelsen.
Polisens högsta prioritet att ingen person kommer till skada.  

Lägenhetshuset och närliggande fastigheter är evakuerade. Det finns ingen fara för tredje person som befinner sig utanför fastigheten som mannen är i.

Uppdatering 30 december 06:11

Polisen har under kvällen och natten försökt att få mannen att lägga ner skjutvapnet och lämna bostaden. Vid 05:15-tiden gick mannen självmant och utan vapen ut ifrån bostaden och kunde då gripas av polisen.

När mannen kom ut ifrån bostaden var han skadad och blev därför omhändertagen av ambulanspersonal som redan var på plats. Hur mannens skador har uppstått är oklart och kommer utredas vidare. 

Polisen har vid ett tillfälle skjutit minst ett skott mot bostaden som mannen befann sig i. Detta då poliserna upplevde att mannens skott riktades mot dem. Det är i nuläget oklart om det är polisens skott som träffade mannen eller om hans skador uppstått på annat sätt. 

Under kvällen och natten har mannen inifrån bostaden avlossat flera skott, men det går i nuläget inte att säga exakt varför han har skjutit eller vilka risker detta har inneburit.

Mannen, som är i 30-årsåldern, är gripen misstänkt för försök till mord. Under fredagen väntas polisen genomföra flera utredningsåtgärder på brottsplatsen.  

Det finns inga uppgifter om att någon annan person har kommit till skada vid händelsen.

Uppdatering: Ärendet leds nu av Åklagarmyndigheten, mediefrågor hänvisas till deras presstjänst, 010-562 50 20.

Uppdatering 22-12-30 12:22

Utöver de utredningsåtgärder som pågår, kommer polisen att finnas på plats under dagen i ett trygghetsskapande syfte och för att kunna svara på boendes frågor kring händelsen. 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.