Uppdaterad 15 januari 14:11

15 januari 20:20, Skyddslagen, Uppsala län

Okänd drönare flög över Forsmark.

En ordningsvakt från Forsmarks kärnkraftverk hör av sig till polisen då vakten sett en drönare som flyger över anläggningen inom skyddsområdet. Drönaren är av en större modell som står emot vind då det blåser kraftigt i området.

Polisen åker till platsen med patruller och helikopter och söker av området. De ser drönaren som rör sig runt Forsmark ett tag innan den försvinner mot Gräsö. Polisen försöker fortsatt lokalisera drönaren, även med en egen sådan, men utan framgång. 

Det finns inga indikationer på att drönaren ska ha släppt ner något på området eller landat. 

Enligt uppgift till polisen så befann sig någon form av föremål över både Ringhals, Barsebäck och Oskarshamn vid samma tillfälle. Frågor kring iakttagelser där hänvisas till respektive polisregion. 

Det har upprättats en initial anmälan om obehörigt tillträde till skyddsobjekt, brott mot luftfartslagen och olovlig avbildning av skyddsobjekt. Brottsrubriceringen kan komma att ändras under utredningens gång. Det finns ingen misstänkt i nuläget.

Uppdatering 10:32;

Förtydligande. Det ska ha inkommit indikationer på att eventuella drönare ska ha setts vid Ringhals, men detta är inte bekräftade uppgifter. 

Uppdatering 13:48;

Polisen bekräftar att drönare observerats över kärnkraftverken Forsmark och Oskarshamn. Gällande Ringhals kan polisen inte bekräfta att drönare observerats.Förundersökningar är inledda och dessa leds regionalt.

Incidenterna samordnas genom polisens nationella operativa avdelning, Noa. Polisen samverkar kontinuerligt med berörda myndigheter och aktörer.

Det finns i nuläget ingen misstänkt.

Övriga frågor i ärendet hänvisas vidare till Nationellt mediecenter. 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.