27 januari 10:29, Rattfylleri, Karlstad

En bilförare i sextiofemårsåldern har blåst positivt i sållningsinstrument vilket indikerar påverkan av alkohol.

Föraren medtogs för kontroll efter beslut om kroppsbesiktning. Vid kontroll i så kallad Evidenzer blåste föraren under straffbart värde och är således inte misstänkt för brott.

Fakta utandningsprov alkohol:

I Sverige tillämpas två olika straffskalor gällande rattfylleri, en för utandningsprov och en för blodprov. Alkohol i utandningsluft mäts i milligram alkohol per liter utandningsluft (mg/l). Alkohol i blodet mäts i promille (mg/g). Graden av brott indelas numera i rattfylleri och grovt rattfylleri. 

Straffbarhetsgränsen för rattfylleri är 0,10 mg/l utandningsluft eller 0,2 promille i blod, beroende på om personen i fråga har lämnat utandningsprov eller blodprov. Gränsen för grovt rattfylleri är 0,50 mg/l eller 1,0 promille. Straffbarhetsgränserna mellan utandningsprov och blodprov förhåller sig så att det är till fördel för den misstänkte att lämna utandningsprov.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.