Uppdaterad 07 januari 18:44

07 januari 14:38, Bedrägeri, Örebro

Bedrägeriförsök i Örebro med falsk polsktalande polis.

En polsktalande kvinna i Örebro har idag fått ett telefonsamtal från en kvinna som talar polska och säger sig komma från polisen. Kvinnan har ringt från ett dolt nummer och påstått att polisen precis gripit en person som har rånat äldre personer i Örebro. Kvinnan har vidare påstått att det finns ytterligare 3 personer i en liga som ännu inte gripits och att dessa ska sitta utanför anmälarens bostad för att råna henne. Kvinnan har ställt frågor om hur mycket pengar hon har på sitt bankkonto och om hon har guld hemma. Kvinnan har vidare uppgett att hon och hennes kollegor skulle komma hem till kvinnan för att hjälpa henne. 

Vi vill varna för detta tillvägagångssätt då vi sett detta tidigare i region Syd, Väst och Stockholm där gärningspersonerna riktat in sig mot just polsktalande personer och uppgett sig komma från polisen.

Gärningspersonernas tillvägagångssätt är att ringa upp ett brottsoffer som, precis som brottsoffren själva, talar polska. Gärningspersonen/personerna uppger sig ringa från Polisen. Därefter vilseleds brottsoffret till att lämna ifrån sig ägodelar. De försöker förmå brottsoffret att överlämna värdesaker och sätta dessa i säkerhet t.ex genom att skrämmas och säga att de kan komma att utsättas för inbrott, rån eller liknande. 

Om du får den här typen av samtal är det bra att kontrollringa polisens växel på 114 14 och be om att få tala med polisen som precis ringde dig. Får du besök från någon som påstår sig komma från polisen så ska denne kunna uppvisa polislegitimation. Polisanmäl alltid genom att ringa 112 om du blivit utsatt för bedrägeriförsök eller ett fullbordat bedrägeri. Polisen agerar inte på det här sättet och kommer inte hem till dig och tar dina värdesaker. 

I det här specifika fallet har polisen upprättat en anmälan om försök till bedrägeri då brottsoffret inte förlorade några ägodelar eller pengar och hann ringa polisen och anmäla detta innan de falska poliserna kom hem till henne. 

Uppdatering 17:00

Ytterligare två polsktalande kvinnor, den ena i Örebro och den andra i Askersund, har ringt polisen och uppgett att en polsktalande kvinna som påstår sig vara polis har ringt dem från hemligt nummer. Även där har samtalet och tillvägagångssättet liknat det tidigare ärendet. Kvinnorna har i båda fallen avslutat samtalen och larmat polisen. 

Uppdatering 18:39

Ytterligare ett ärende har uppdagats i länet där en polsktalande kvinna blivit uppringd av en kvinna som talar polska och uppger sig vara polis. Den falska polisen säger att någon tömt kvinnans konto och uppmanar kvinnan att lämna sina värdesaker framför sitt hus. Detta är nu det fjärde ärendet i länet som polisen larmats om och samtliga ärenden rubriceras som bedrägeriförsök. 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.