02 maj 10:23, Bedrägeri, Värmlands län

En person ringer och uppger sig vara polis

Polisen har fått in tre anmälningar gällande bedrägerier över telefon de senaste veckorna. En person ringer och uppger sig vara polis och säger att han ska hjälpa brottsoffren eftersom att någon försöker stjäla pengar från personens konto.

Mannen guidar brottsoffren via telefon och ber dem logga in på sina konton med Bank-ID. Mannen ber också att de ska swisha över pengar till en person och i och med att man gör detta så ska deras pengar skyddas och de ska senare få tillbaka alla sina pengar. Man säger också vid något tillfälle att man ska få extra pengar från Brottsoffermyndigheten eftersom att man har varit så hjälpsam.

Polisen arbetar inte på det här sättet och det är mycket viktigt att du aldrig loggar in på ditt Bank-ID under ett pågående samtal när någon person har ringt upp dig och ber dig göra det. Det är som att öppna din ytterdörr för en inbrottstjuv! Detta gäller alltså när du har blivit uppringd av någon som säger att man kommer från Polisen, en bank, ett försäkringsbolag med mera.

På Polisen.se kan du läsa mer om hur du skyddar dig mot den här typen av brott. Där kan du bland annat läsa:

Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier

Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.
Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.
 

Läs mer och se film genom att följa nedan länk.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.