Uppdaterad 23 maj 19:42

23 maj 16:41, Åldringsbrott, Örebro

En kvinna har blivit utsatt för ett åldringsbrott i sin bostad på Söder

En kvinna i 90-årsåldern ringer till polisen och säger att en man har ringt till henne och sagt att han är polis. Han har sagt att han ska komma hem till henne och fotografera hennes smycken eftersom att det har varit flera stölder i huset.

Kvinnan säger att hon har läst om detta och att hon inte tror på att han är polis.

Polisen har varit på plats och man skriver en anmälan om förberedelse till grov stöld.

Polisen beter sig aldrig på det här sättet och det finns några saker som du kan tänka på för att skydda dig mot den här typen av brott.

Skydda dig inomhus
Var kritisk mot okända besökare. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Ofta finns telefonnummer för kontroll. Under tiden som du kontrollerar ID-handlingen, gå in i bostaden och lås dörren om dig. Om du släpper in någon okänd person, var uppmärksam på att inte fler personer smiter in när du är distraherad.

Ha gärna ytterdörren låst när du är hemma, så att ingen tar sig in utan att du märker det.


Förvara helst inte stora summor pengar hemma.


Undvik att förvara pengar och värdesaker synligt, till exempel i hallen. Förvara dem gärna inlåsta. Då kan en tillfällig besökare inte ta något.


Var försiktig med bankkort, bankomatkoder och även portkoder. Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet.


Fotografera gärna dina värdesaker och se över hur du förvarar dem.

Läs mer om hur du kan skydda dig genom att följa länken.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.