Uppdaterad 09 maj 09:28

08 maj 09:05, Sammanfattning natt, Norrbottens län

Ett urval av nattens polisverksamhet klockan 00:00-07:00:

Under kvällen och natten har polisen haft en planerad insats i Piteå med anledning av en cruising. Enligt de uppgifter som finns från insatsen i nuläget har två personer avlägsnats och en avvisats efter att de stört den allmänna ordningen. En person har omhändertagits för fylleri, han misstänks också för våldsamt motstånd.

Polisen har rapporterat en person för rattfylleri och ett antal anmälningar gällande misshandel har upprättats.

 

Övriga länet: Sedan midnatt har ytterligare fyra personer i Norrbottens län omhändertagits enligt LOB, lagen om omhändertagande av berusade personer. En av dem misstänks för våldsamt motstånd, hot mot tjänsteman, försök till våld mot tjänsteman samt även narkotikabrott.

00:16 Misshandel, Gällivare
Polisen beordras till en restaurang i centrum med anledning av ett bråk. En man som befinner sig på platsen omhändertas för fylleri. Polisen tar också upp en anmälan om misshandel. Det finns inga fler uppgifter om vad som har inträffat.

00:21 Hot mot tjänsteman, Luleå
Polisen beordras till en restaurang i Luleå där en ordningsvakt ska ha blivit hotad i samband med att en person skulle avvisas från platsen. Personen finns inte kvar när polisen kommer dit. Anmälan upprättas gällande hot mot tjänsteman. 

00:48 Trafikbrott, Jokkmokk
Polisen stoppar och kontrollerar en personbil på riksväg 97 Padjerim. Föraren får en ordningsbot då bilen har körförbud. 

00:57 Trafikkontroll, Kiruna
Polisen upprättar en trafikkontroll i Kurravaara utanför Kiruna. Samtliga kontrollerade var utan anmärkning.

01:24 Misshandel, Piteå
Polisen kontaktas gällande en man som uppsökt sjukvård efter ett bråk i samband med en fest i Piteå kommun. Polisen tar upp en anmälan gällande misshandel. Det finns ingen misstänkt i ärendet. 

Övrigt: En viltolycka har inrapporterats till polisen. Den skedde på E4 Salmis, Haparanda under natten. Inga personskador uppstod. 

Uppdatering klockan 10:30: Under natten har polisen i Norra Lappland gripit en man som misstänks ha misshandlat en kvinna som han har en relation med. Efter förhör har mannen anhållits. 

Uppdatering gällande cruising, kl 09:28 2022-05-09 (av Elisabeth Glaas, presstalesperson)

Den samlade bedömningen från de patruller som arbetade under cruisingen är att det var mycket folk, relativt hög berusningsgrad och mycket god stämning.

Polisen hade god bemanning och läget beskrivs ha varit under kontroll.

Efter klockan 00:00 hade cirka hälften av personerna som samlats börjat lämna centrum och vid klockan 03:30 var Piteås centrum i princip helt tomt.

Under kvällen utfärdades cirka 30 ordningsböter kopplat till fordon och cirka 20 ordningsböter på grund av förargelseväckande beteende, offentlig urinering och spelande av hög musik från fordon.

Under kvällen fungerade samverkan med kommunen mycket bra. Polisen fick hjälp att stänga av vissa av de stora parkeringshusen i centrala Piteå.

Det var omkring 30 vuxna samt representanter från socialtjänsten ute under kvällen, vilket också var ett samarbete som fungerade väldigt bra. Flera vuxna på stan hade troligtvis en god effekt för stämningen.

Polisen som jobbade under kvällen vill understryka hur oerhört viktigt det är att många vuxna finns på plats en sådan kväll som i lördags och att det är glädjande att så var fallet.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.