01 november 13:44, Åldringsbrott, Stockholms län

Bedrägerier riktade mot äldre.

Kl 13:44 En kvinna i 90-årsåldern i Handen har fått telefonsamtal från en bedragare som säger att den jobbar på polisen. Kvinnan påstås vara utsatt för bedrägeri och senare kommer en person hem till kvinnan och tar hennes bankkkort och kod. När kvinnan senare förstår att de verkliga bedragarna är de som ringt henne och tagit hennes kort har närmare 30.000 kronor försvunnit.

Kl 16:27 En kvinna i 80-årsåldern i Värmdö kommun har blivit uppringd av bedragare som lurat henne att logga in på sin bank. Därigenom har 50.000 kronor försvunnit. Efter detta har man gjort hembesök och plockat på sig guld mm.

Kl 16:28 Bedragare har ringt till en kvinna i 90-årsåldern på Östermalm och sagt att någon köpt mobiltelefoner i hennes namn. Därefter gör en "polis" hembesök och vill ha kvinnans värdeföremål för att lägga i bankfack. Kvinnan inser att det inte är någon riktig polis utan en bedragare och skickar i väg personen från sitt hem. 

Kl 17:18 En kvinna i Handen har fått samtal från en bedragare som säger att den jobbar på ett finansinstitut och att någon tagit upp ett stort lån i kvinnans namn. För att hjälpa kvinnan vill bedragaren ha kvinnans bankkort - en bedragare kommer senare hem till kvinnan och tar hennes bankkort. Bedragaren får även med sig värdesaker, bland annat vigselringar, som man säger ska fotograferas för polisens räkning. 

Kl 17:21 En kvinna i 70-årsåldern i Saltsjöbaden blir uppringd av bedragare som säger att den jobbar på bank och påstår att ett lån tagits upp i kvinnans namn. Kvinnan förstår att hon talar med en bedragare. Efter att ha avslöjats uttalar bedragaren flera hot mot kvinnan. Polisen skriver anmälningar om försök till bedrägeri och olaga hot.

 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.