Uppdaterad 21 oktober 14:34

19 oktober 09:57, Försvunnen person, Vetlanda

Uppdatering gällande försvunnen kvinna.

Vid lunchtid på söndagen, den 16 oktober, fick polisen in en anmälan om en försvunnen person i Vetlanda. Den försvunna är en kvinna i 20-årsåldern som senast sågs i de centrala delarna av Vetlanda på natten mellan lördag och söndag.

Polisen har inledningsvis sökt enligt de rutiner som finns vid försvunnen person utan att anträffa kvinnan.

Polisen har därför inlett en särskild händelse med anledning av den sökinsats som pågår och trappats upp. I sökinsatsen kommer bland annat ett flertal polispatruller, hemvärnet, räddningstjänsten samt organisationen missing people att delta. Det kommer också att finnas hundpatruller och UAS (så kallad drönare) i området.

Polisen behöver allmänhetens hjälp med iakttagelser och tips. Den som har tips att lämna ombeds att kontakta polisen på 114 14, eller i akuta fall 112. Alla tips och iakttagelser kan vara av intresse, låt polisen avgöra det.  

Signalementet på kvinnan: Kvinnan är 160 cm lång, normal kroppsbyggnad, rött lockigt hår, 20-årsåldern, klädseln är okänd.

Polisen arbetar intensivt med ärendet och har gjort bedömningar kontinuerligt sedan informationen om hennes försvinnande nått oss.

Parallellt med sökinsatsen pågår en utredning gällande människorov och två personer har anhållits efter beslut av åklagare. Frågor om utredningen hänvisas till Åklagarmyndigheten.

Uppdatering torsdag 20 oktober, 07:47 - kvinnan ännu ej påträffad 

Kvinnan har inte påträffats. Sökinsatsen fortsätter därför i lika stor omfattning som tidigare. Organisationen missing people kommer fokusera på stadsmiljön i Vetlanda. Hundpatruller samt hemvärnet utgår från terrängen och räddningstjänsten prioriterar sök kring vattendrag. 

Polisen önskar fortsatt allmänhetens hjälp med iakttagelser och tips. Den som har tips att lämna ombeds att kontakta polisen på 114 14, eller i akuta fall 112. Alla tips och iakttagelser kan vara av intresse, låt polisen avgöra det.

Uppdatering fredag 21 oktober, 08:04 - kvinnan ännu ej anträffad

Stora delar av sökområdet har genomsökts utan att kvinnan har anträffats. Fredagens sökinsats kommer därför ändra inriktning och fokusera mer på punktmarkering utefter de tips som kommer in. Externa parter exempelvis hemvärnet och Missing people deltar inte i dag. Resursen under dagen kommer bestå av polispatruller, hundförare, drönare, räddningstjänst samt Sjöräddningssällskapet. Det sistnämna ska hjälpa till med sökinsatser i sjöar. 

Polisen önskar fortsatt allmänhetens hjälp med iakttagelser och tips. Den som har tips att lämna ombeds att kontakta polisen på 114 14, eller i akuta fall 112. Alla tips och iakttagelser kan vara av intresse, låt polisen avgöra det.

Uppdatering fredag 21 oktober, 12:36 - kvinnan ännu ej anträffad

Polisen har börjat minska resurserna i ett första steg för att avveckla den stora sökinsatsen. Polisen har sökt i de områden som varit aktuella för oss och i vissa fall har vi sökt av sektionerna fler än en gång. Även om sökinsatsen utomhus minskar eller försvinner så har kvinnan inte anträffats och arbetet fortgår i och med den förundersökning om människorov som leds av åklagare. 

Uppdatering 21 oktober klockan 14:30 - möjlighet till fysiska intervjuer

Polisen inledde 18 oktober en regional särskild händelse med anledning för att söka med stora resurser efter den försvunna kvinnan. De senaste dagarna har en stor sökinsats pågått utan att påträffa kvinnan. Förutom stora polisiära resurser med olika specialkompetenser har externa parter hjälpt till i sökarbetet.

Idag fredag 21 oktober har polisen beslutat att avveckla den stora sökinsatsen och därmed avsluta den regionala särskilda händelsen.

Polisen vill rikta ett stort tack till alla som hjälpt till i sökinsatsen.

Sökinsatsen har pågått parallellt med en brottsutredning om misstänkt människorov. Under torsdagen 20 oktober häktades två kvinnor på sannolika skäl misstänkta för människorov. (Se mer i bifogad länk som du hittar längre ned på sidan).

Polisen fortsätter att arbeta aktivt med brottsutredningen. Ärendet är åklagarlett men polisen hjälper förundersökningsledaren med utredningsåtgärderna som beslutas. Frågor om utredningen hänvisas till Åklagarmyndigheten.

Idag fredag klockan 15:00 är Jonas Lindell tillgänglig för mediefrågor om polisens arbete i ärendet. Han är biträdande kommenderingschef i den regionala särskilda händelsen tillika lokalpolisområdeschef i Höglandet där Vetlanda ingår. 

Jonas Lindell gör enbart fysiska intervjuer. Ingen föranmälan krävs.

Plats och tid: Utanför huvudentrén till polishuset i Vetlanda klockan 15:00

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.