28 oktober 15:38, Rattfylleri, Västerås

Drogpåverkad förare stoppades två gånger.

På Pettersbergsgatan i Västerås kontrollerar en polispatrull föraren till en personbil. Föraren, en man i 20-årsåldern, saknar körkort och blir misstänkt för grov olovlig körning och drograttfylleri. Föraren blir också medtagen för en kroppsbesiktning.

I samband med att mannen kontrolleras hittar polisen ett flertal knivar i mannens bil, han blir därför misstänkt även för brott mot knivlagen. Efter provtagningen släpps mannen på fri fot, men polisen omhändertar bilnycklarna enligt 24:e kapitlet i polislagen (PL24*).

Klockan 17:48 stoppas bilen på nytt, den här gången på Jakobsgatan, och föraren visar sig åter vara samma man i 20-årsåldern. Föraren blir åter igen misstänkt för grov olovlig körning och drograttfylleri. Även denna gång omhändertas polisen bilnycklarna.

Enligt föraren har mannen återfått bilnycklarna av en kvinna som därmed också blir misstänkt för brott. Misstankarna mot kvinnan rubriceras som tillåtande av olovlig körning.

Förklaring av PL24:

*= 24 a § Kan det av särskilda skäl anses finnas risk för att brott enligt 4 eller 4 a § lagen (1951:649) om straff för vissa trafikbrott kommer att begås, får en polisman, i syfte att förhindra brottet, tillfälligt omhänderta fordonsnycklar eller annat som behövs för färden eller, om så krävs, fordonet.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.